ROC De Leijgraaf

Online leren is bij ROC de Leijgraaf ontstaan vanuit de ICT opleidingen.
ROC de Leijgraaf acteert in de regio en heeft 15 leslocaties binnen de globale driehoek Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven. Door deze spreiding ontstaan de kleinere groepen.
Er is gestart met virtuele lessen waarbij de docent vanuit één locatie Cuijk 2 of 3 locaties (lokalen in Veghel en Oss) bediende middels videoverbindingen. Later zijn hier meer 'locaties' bijgekomen met experimenten vanuit de studentenhuiskamers.
Op het CVI in Papendal in 2012 is deze vorm van lesgeven gedemonstreerd en in de prijzen gevallen. ICT studenten kwamen zelf vooral ook met oplossingen om de interactiviteit te verbeteren.

Voor de cursus en trainingsopleidingen van Economie & Bedrijf voor de Jumbo Academy was dit aanleiding om te zoeken naar virtuele classroom software waarmee eenzelfde vorm van lesgeven, de docent vanuit onze regio en de studenten uit het hele land, kon ontstaan. De Open Source oplossingen die bij ICT opleidingen waren gekozen waren vooral geschikt voor die doelgroep en waren een veel te hoge drempel voor de gebruikers bij Economie & Bedrijf.

De zoektocht heeft uiteindelijk een shortlist opgeleverd en in het schooljaar 2012-2013 is gestart met deze vorm van lesgeven doormiddel van de virtuele classroom software van E-lecta. http://www.e-lecta.com/business-pricing-models.asp 
Daarbij zijn de lesmomenten steeds ingepland en in eerste instantie gericht op de beroepsgerichte vakken voor MBO3 (Verkoopspecialist).
In het schooljaar 2013-2014 zijn deze lessen gevuld met de generieke vakken en bij calamiteiten (slecht weer) ook met beroepsgerichte vakken voor MBO3 (Verkoopspecialist) en MBO4 (Filiaalmanager). De keuze voor enkel virtueel bij de generieke vakken zorgde wel voor wat ruis en nav de evaluatie van dat schooljaar zijn we dit jaar anders gestart met de virtuele generieke lessen.
Er is 60 uur van de 200 uur ingepland als virtuele lessen, waarbij wekelijks de studenten 2 virtuele lessen krijgen bij MBO3 (rekenen 1,5 uur en taal 1 uur). De aansluiting bij de context van de beroepsgerichte vakken lijkt er voor te zorgen dat e.e.a. beter loopt dan vorig jaar. Ook de ervaring van de docent met deze vorm van lesgeven zal zeker meespelen.
Ondersteunende E-learningpakketten bij de generieke vakken zijn:
Studyflow rekenen https://studyflow.nl/
Nu Nederlands online http://nunederlands.online.noordhoff.nl/ en
eigen materiaal Engels met behulp van Wintoets via onze ELO Its Learning
Het getoonde filmpje van afgelopen vrijdag vind je op https://vimeo.com/90308666 
Ċ
Tys Broekhaus,
28 nov. 2014 05:22
Ċ
Tys Broekhaus,
21 nov. 2014 00:42
Comments